קרקוב הכיכר המרכזית – Rynek Główny (כיכר השוק רינק גלובני)

קרקוב הכיכר המרכזית – Rynek Główny (כיכר השוק רינק גלובני)

קרקוב הכיכר המרכזית - Rynek Główny (כיכר השוק רינק גלובני)

עזרה עם תכנון החופשה בקרקוב?

קרקוב הכיכר המרכזית – Rynek Główny (כיכר השוק רינק גלובני)

כיכר רינק גלובני בקרקוב (Rynek Główny) – הלב הפועם של העיר

בליבה של קרקוב (Krakow), בירת התרבות וההיסטוריה של פולין, פועמת כיכר רינק גלובני (Rynek Główny) – כיכר שוק עצומה, שהיא לא רק אחת מהכיכרות הגדולות באירופה, אלא גם אחת המהפנטות, הייחודיות והחיות ביותר שתפגשו בטיול עירוני באירופה. מדובר במקום שבו הזמן כמו עמד מלכת, אך החיים ממשיכים לפעום – בדיוק באותו הקצב מאז ימי הביניים.

מהי כיכר רינק גלובני (Rynek Główny) ולמה היא כל כך חשובה?

כיכר רינק גלובני נבנתה במאה ה-13, לאחר חידוש תכנון העיר בעקבות השריפה הגדולה של קרקוב. ממדיה מרשימים: 200 מטרים על 200 מטרים – גודל שמקנה לה את התואר "הכיכר העירונית הגדולה ביותר מימי הביניים באירופה". אבל יותר מהגודל, זה הרוח: כאן נפגשו סוחרים, מלכים, אנשי דת, אומנים ואנשי רוח – והיא שימשה כמרכז החיים של קרקוב במשך מאות שנים.

Powered by GetYourGuide

המבנים האיקוניים בכיכר שלא ניתן להתעלם מהם

בית העירייה הישן (Town Hall Tower)

המגדל הגותי המרשים הזה, שנותר שריד בודד לבית העירייה שנהרס במאה ה-19, משקיף בגאון על הכיכר. אפשר לעלות לראשו לתצפית עוצרת נשימה על גגות קרקוב האדמדמים. מה שלא כולם יודעים: המדרגות בתוך המגדל עקומות בכוונה, כדי להאט את טיפוס הסוסים במעלה המגדל בעבר.

סוקניצה (Sukiennice) – אולם האריגים

במרכז הכיכר מתנוסס מבנה ששינה צורה פעמים רבות מאז המאה ה-14, והפך עם השנים לסמל סוחרי הבדים של העיר. כיום שוכן כאן שוק המזכרות המוכר והצבעוני ביותר בקרקוב, ובקומה העליונה – מוזיאון האמנות הלאומית של קרקוב.

בזיליקת מריה הקדושה (St. Mary's Basilica)

שני המגדלים הלא סימטריים של הבזיליקה בולטים בקו הרקיע של העיר. אל תסתפקו בתצפית מבחוץ – בפנים מחכה לכם אחד מהפנים המרהיבים ביותר של כנסייה גותית באירופה. ואל תשכחו להקשיב לשופר (Hejnał mariacki) הנשמע מהמגדל הגבוה מדי שעה עגולה – ומפסיק לפתע כסמל לצלף שירה במלחמה עם הטטרים.

Powered by GetYourGuide

מתחת לרגליים: המוזיאון התת-קרקעי של קרקוב (Rynek Underground)

פחות ידוע אך עוצר נשימה לא פחות, מסתתר ממש מתחת לכיכר עולם אחר – מוזיאון תת-קרקעי חווייתי שנחנך רק ב-2010 לאחר חפירות ארכיאולוגיות שחשפו את קרקוב של ימי הביניים. במוזיאון הזה לא רק רואים, אלא גם נוגעים, שומעים ומרגישים את ההיסטוריה באמצעות טכנולוגיה אינטראקטיבית. השכבות הקדומות של העיר נחשפות, כולל בורות סוחרים, מערכות ביוב עתיקות ושלדי בתים מהמאה ה-13. חובה לתאם כניסה מראש.

שעות היום – פסטורליה של יופי ושלווה

בבקרים, הכיכר רוגעת. כרכרות רתומות לסוסים חולפות בשקט, אמנים מציירים דיוקנאות, והקפה הארומטי נוזל בנחת על כוסות שקופות מול נוף אבן גיר עתיקה. הספסלים מוצלים, היונים מפטפטות, והתיירים מהלכים כאילו נלקחו מגלויה מתקתקה.

שעות הערב – הכיכר מתעוררת לחיים

עם רדת הערב, התמונה משתנה לחלוטין. אמני רחוב, להטוטנים, מופעי מוזיקה חיה ומזרקות מוארות יוצרים קסם לילי מיוחד. מסעדות ובתי קפה פותחים שולחנות בחוץ, ותיירים ומקומיים כאחד נהנים מהאווירה המחשמלת. לעיתים יש גם הופעות פתוחות או הקרנות קולנוע על מסך ענק.

איך להפיק את המירב מהביקור בכיכר?

בואו מוקדם – ואז חזרו בערב

כדאי להגיע בשעת בוקר מוקדמת, כשהכיכר ריקה יחסית, כדי להתרשם מהאדריכלות ללא הפרעה. ואז – לחזור שוב בערב ולראות אותה מוארת וחיה. השינוי באווירה מרתק.

הזמינו כרטיסים מראש למוזיאון התת-קרקעי

בגלל מגבלת כניסה יומית – הזמנה מוקדמת הכרחית. יש גם סיורים מודרכים מומלצים במיוחד.

שבו באחד מבתי הקפה הפונים לכיכר

המחיר מעט גבוה יותר, אבל שווה כל זלוטי בזכות התצפית. הזמנה מומלצת: עוגת גבינה פולנית עם ריבת דובדבנים חמצמצה.

אל תוותרו על המרתפים

מאחורי כמעט כל דלת בכיכר מסתתר מרתף אבן מימי הביניים שהפך למסעדה, בר או גלריה. חלקם פתוחים גם בשעות היום לביקור, והם פנינה נסתרת.

הימנעו מבתי קפה תיירותיים שנראים יפים מדי

אם התפריט רק באנגלית ויש בו "פיצה מרגריטה" ב-45 זלוטי – כנראה שמדובר במלכודת תיירים. חפשו מקומות עם תפריט דו-לשוני ואנשים מקומיים.

אירועים מיוחדים בכיכר

שוק חג המולד

בין נובמבר לינואר – הכיכר לובשת חג: דוכנים עם נרות דונג, יין חם מתובל, קישוטים בעבודת יד ונקניקיות מעושנות מתערבבים בניחוחות ונרות. חגיגה של חוש הריח.

מרוץ הדרקון

אירוע מקומי חביב שמתקיים באביב, בו בובות ענק של דרקונים ססגוניים נישאות בתהלוכה מוזיקלית. מנהג מקומי עם שורשים עמוקים באגדות קרקוב.

פסטיבל מוזיקה עתיקה

מתקיים באוגוסט בכנסיות העתיקות שמסביב לכיכר, כולל קונצרטים חינמיים עם תזמורות בינלאומיות.

נקודות צילום שאסור לפספס

  • מהמדרגות של בזיליקת מריה הקדושה בשעת שקיעה.

  • מתוך חנות המזכרות שבסוקניצה – דרך חלון הקומה השנייה.

  • ליד הכרכרות בשעות הבוקר המוקדמות.

  • מעל המגדל של בית העירייה הישן – בייחוד באביב.

לסיום – כיכר שהיא הרבה יותר מנקודת ציון

רינק גלובני אינה רק לוקיישן או אתר חובה – היא מקום שמספר סיפור, שדרכו אפשר להרגיש את הדופק של קרקוב האמיתית. לא משנה באיזו עונה תבקרו, באיזו שעה או עם מי – הכיכר תציע לכם חוויה שונה ומפתיעה בכל פעם מחדש.

לחזור למשהו ספציפי?
error: Content is protected !!